dinsdag 9 juni 2009

“Overvragen is voorbij”

Koper en verkoper Lutjeswaardsemiddenweg 1 in Hoornaar
Kijkje achter de schermen

Iedere dag veranderen er in Nederland huizen van eigenaar. Wie zijn deze mensen? Wat beweegt hen om deze grote stap te zetten?

De bungalow staat er schier onbewogen bij. Omzoomd door heerlijk geurende lentebloesem in de lommerrijke tuin is dit stijlvolle huis een ware lusthof voor wie van wonen houdt. Toch besloten Andrea en Joop Heesen dit droomhuis te verkopen. Joop Heesen: “Ik heb altijd geroepen dat ik hier nooit meer weg zou gaan, tenzij ik een plekje aan het water zou kunnen krijgen. En verdraaid: twee en half jaar geleden lukte dat toch nog. De verkoop van onze woning mocht van ons best even duren omdat het nieuwe perceel in een artikel 19 procedure was beland. De keuze voor Hofstede als verkopende makelaar werd vooral ingegeven door het feit dat deze het meest actief op ons overkwam. We kwamen hen in de publiciteit geregeld tegen en ik kreeg de indruk dat dit naar potentiële kopers toe belangrijk zou zijn. Uiteindelijk heeft het hele verkooptraject zo’n negen maanden in beslag genomen. Voor een woning in de ‘hogere prijsklasse’ is dat zeker niet slecht. Met name rond de open huizen dag kregen we behoorlijk wat bezichtigingen. Wel frappant overigens dat achteraf de belangstellenden van de eerste bezichtiging degenen zijn die het gekocht hebben. Juist omdat wij wisten dat we veel tijd hadden om onze woning te verkopen is de angst voor dubbele lasten nooit bij ons opgekomen”.

Rustige makelaar
De kopers van dit droomhuis, Cor Boers en Mariska Asmus uit Gorinchem, zijn in hun vrije tijd fervente fietsers. Op een van hun vele tochtjes viel hun oog op de Lutjeswaardsemiddenweg 1. Cor: “Zo’n huis, daar loop je tegen aan. Het sprak ons gelijk aan. De ligging is perfect, vlak aan de rand van de polder, met een hele mooie tuin. Alles straalt kwaliteit uit aan deze woning. De gedegen bouw, hoogwaardige afbouwmaterialen, zeer ruime kamer en keuken. Dit is de vierde woning die we kopen, dus we weten zoetjesaan wel waar we op moeten letten. Bijvoorbeeld dat je echt in een huis moet kijken om te ervaren hoe het is om daar te wonen. Een mooie folder zegt niet alles. Over makelaar Gerco den Oudsten was Cor Boers best te spreken: ”Hij is lekker rustig en neemt alle tijd. Geen gladde verkooppraatjes maar gedegen informatie.”

Niet overvragen
Voor aspirant-kopers die eraan denken om een ander huis te kopen heeft Boers een heel duidelijk advies: “De aankoop van een woning is en blijft een persoonlijke zaak. Aan de ene kant is het positieve van deze tijd dat je meer aanbod hebt om uit te kiezen. Aan de andere kant zijn banken voorzichtiger geworden met hypotheekverstrekkingen. Ze zoeken meer zekerheid. Het gaat er, denk ik, vooral om dat je als koper niet op een maximale hypotheek uit bent, maar zorgt dat je wat marge hebt. Ik zou ook geen hypotheek nemen met een beleggingskarakter maar alleen gaan voor een spaarvorm, zodat je het risico beperkt. Als verkopende partij moet je aan de andere kant beseffen dat de tijd van ‘overvragen’ voorbij is. Maar als je gewoon een redelijke vraagprijs bedingt zijn er nog volop mogelijkheden om je woning binnen afzienbare tijd te verkopen.”

Geen opmerkingen: